Vaření s cizrnou - recepty z cizrny
Cizrna má jemně oříškovou chuť. Používá se stejně jako hrách na přípravu polévek, pomazánek, kaší, příloh a salátů.
- Než začneme cizrnu vařit, je nutné ji namočit minimálně na 8 hodin do vody, ale je doporučeno ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se v bobulích probudí enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.
Postup přípravy k vaření cizrny
- cizrnupropláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme v teple bobtnat 8 až 48 hodin
- 2 x denně vodu vyměňujeme - jakmile se vytvoří pěna, nebo voda začne zapáchat
- před samotným vařením cizrnu ještě jednou propláchneme čistou vodou
- odstraníme tmavé bobulky
- vaříme ve studené vodě až do změknutí
- ihned po uvaření můžeme a nemusíme odstranit slupky cizrny - je pak lépe stravitelnější
Cizrna recepty
Salát cizrna s tuňákem
- 150 g uvařené cizrny, 3 vejce uvařená natvrdo, zálivka: 1 lžice bylinkového octa, 1 lžička cukru,pepř, sůl
Na olivovém oleji lehce osmažíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme obsah 1 plechovky tuňáka v oleji a krátce prohřejeme.Tuto směs smícháme s cizrnou a nasekanými vejci, dochutíme zálivkou.
Karbánátky s cizrnou
- Uvaříme do měkka 1 hrst cizrny, 1 hrst hrachu, 1 hrst čočky. 1 hrst ovesných vloček necháme nabobtnat v mléce.
1 velkou mrkev nastrouháme na jemném struhadle a na jemno nakrájíme 1/4 hlávky čínského zelí, 1 cibuli a prolisujeme 1 strožek česneku.
Luštěniny smícháme se zeleninou, vločkami, přidáme 2 vejce a koření (pepř, mletý kmín, majoránka, sůl). Podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící vykrajujeme karbanátky, které smažíme na oleji.
Cizrna na česneku
- 150 g cizrny, máslo, 1 velká cibule, 2 rajčata, 4 stroužky česneku, lžička kmínu, pepř, čtvrt lžičky mletého koriandru, špetka oregana, majoránka. Na větší pánvi zpěníme cibuli s kmínem. Přidáme nakrájená rajčata s ostatním kořením, prolisujeme česnek a dusíme asi 5 minut. Přidáme cizrnu, promícháme a zatepla podáváme.
Tradiční arabské jídlo Hummus
- 200 g uvařené a vyhladlé cizrny rozmixujeme spolu se sezamovou pastou Tahini (2 - 3 polévkové lžíce), 4 stroužky česneku, 1 lžící olivového oleje, zjemníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme podle chuti. Hotový hummus dáme na misku a povrch pokapeme olivovým olejem a lehce posypeme mletým kmínem. Připravený hummus podáváme s pita chlebem, nebo k zeleninovému salátu.
Cizrna se také báječně hodí k různým sýrům. Můžete ji vyzkoušet například jako zapečenou s eidamem nebo s parmazánem. Na rychlý oběd nebo večeři je zajímavou kombinací také zeleninový salát s cizrnou a k němu nakládaný hermelín.
Kde nakupovat cizrnu?
Kvalitní cizrnu si můžete objednat přímo z pohodlí vašeho domova např. v e-shopu Zdravá výživa Hronov.