Zdravá cizrna

nebo-li římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny

E-shop Zdravá výživa

Cizrna beraní

rostlina

VYHLEDÁVÁNÍ

Vaření s cizrnou - recepty z cizrny

Cizrna má jemně oříškovou chuť. Používá se stejně jako hrách na přípravu polévek, pomazánek, kaší, příloh a salátů.

  • Než začneme cizrnu vařit, je nutné ji namočit minimálně na 8 hodin do vody, ale je doporučeno ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se v bobulích probudí enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.

Postup přípravy k vaření cizrny

  • cizrnupropláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme v teple bobtnat 8 až 48 hodin
  • 2 x denně vodu vyměňujeme - jakmile se vytvoří pěna, nebo voda začne zapáchat
  • před samotným vařením cizrnu ještě jednou propláchneme čistou vodou
  • odstraníme tmavé bobulky
  • vaříme ve studené vodě až do změknutí
  • ihned po uvaření můžeme a nemusíme odstranit slupky cizrny - je pak lépe stravitelnější

Cizrna recepty

Salát cizrna s tuňákem

  • 150 g uvařené cizrny, 3 vejce uvařená natvrdo, zálivka: 1 lžice bylinkového octa, 1 lžička cukru,pepř, sůl
    Na olivovém oleji lehce osmažíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme obsah 1 plechovky tuňáka v oleji a krátce prohřejeme.Tuto směs smícháme s cizrnou a nasekanými vejci, dochutíme zálivkou.

Karbánátky s cizrnou

  • Uvaříme do měkka 1 hrst cizrny, 1 hrst hrachu, 1 hrst čočky. 1 hrst ovesných vloček necháme nabobtnat v mléce.
    1 velkou mrkev nastrouháme na jemném struhadle a na jemno nakrájíme 1/4 hlávky čínského zelí, 1 cibuli a prolisujeme 1 strožek česneku.
    Luštěniny smícháme se zeleninou, vločkami, přidáme 2 vejce a koření (pepř, mletý kmín, majoránka, sůl). Podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící vykrajujeme karbanátky, které smažíme na oleji.

Cizrna na česneku

  • 150 g cizrny, máslo, 1 velká cibule, 2 rajčata, 4 stroužky česneku, lžička kmínu, pepř, čtvrt lžičky mletého koriandru, špetka oregana, majoránka. Na větší pánvi zpěníme cibuli s kmínem. Přidáme nakrájená rajčata s ostatním kořením, prolisujeme česnek a dusíme asi 5 minut. Přidáme cizrnu, promícháme a zatepla podáváme.

Tradiční arabské jídlo Hummus

  • 200 g uvařené a vyhladlé cizrny rozmixujeme spolu se sezamovou pastou Tahini (2 - 3 polévkové lžíce), 4 stroužky česneku, 1 lžící olivového oleje, zjemníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme podle chuti. Hotový hummus dáme na misku a povrch pokapeme olivovým olejem a lehce posypeme mletým kmínem. Připravený hummus podáváme s pita chlebem, nebo k zeleninovému salátu.

Cizrna se také báječně hodí k různým sýrům. Můžete ji vyzkoušet například jako zapečenou s eidamem nebo s parmazánem. Na rychlý oběd nebo večeři je zajímavou kombinací také zeleninový salát s cizrnou a k němu nakládaný hermelín.

Kde nakupovat cizrnu?

Kvalitní cizrnu si můžete objednat přímo z pohodlí vašeho domova např. v e-shopu Zdravá výživa Hronov.

Nakoupit cizrnu zde